Welke hedendaagse kunstenaar zou het leven van Vincent van Gogh willen? De meeste kunstenaars van nu leven niet in pure armoede, zonder een vast onderkomen, eenzaam en alleen.
Vincents prachtige schilderijen getuigen niet van een armzalig leven. Hij was zeer gedreven, zijn leven was zijn kunst. Hij had geen tijd om aan armoede te denken. Hij had zelfs geen tijd om aan publiciteit te doen om zijn werk te verkopen. Zijn broer Theo hielp hem wel daarmee, maar Vincent bekommerde zich niet om rijkdom; er moest geschilderd worden.VanGogh_1887_Selbstbildnis2-470x370Hier, in ons nog steeds rijke land, is het leven van een kunstenaar een stuk aangenamer, ondanks het feit dat de subsidiekraan bijna geheel is dichtgedraaid (PDF). Alle materialen zijn verkrijgbaar, verf in allerlei kwaliteiten, goedkope doeken en volop galeries waar hun werk tentoongesteld kan worden. Via Facebook en hun persoonlijke website kunnen ze hun werk in een online galerie laten zien en er voor zorgen dat liefhebbers hun kunst kopen, want het liefst willen kunstenaars in dit leven beroemd worden en niet als het voorbij is.
Niet iedere kunstenaar kan de zeggingskracht van het werk van Van Gogh evenaren, maar gelukkig zijn er uitzonderingen.
Neem eens een kijkje in het Zundertse Van Gogh Huis. Daar worden regelmatig exposities gehouden van hedendaagse kunst. En wat dan gelijk opvalt is de gedrevenheid van de kunstenaars en de zeggingskracht hun werk. Dat hebben ze dan in ieder geval wel gemeen met Vincent.

Tags: , , ,

Deel dit