Vincent_van_Gogh_-_National_Gallery_of_Art1853: Vincent Willem van Gogh wordt geboren in Zundert op 30 maart 1853 als zoon van dominee Theodorus van Gogh en Anna Cornelia Carbentus. Zijn vader predikt hier in het plaatselijke kerkje.

Op jonge leeftijd wordt Vincent jongste bediende bij kunsthandelaar Goupil & Cie en verhuist naar Den Haag.

Op een gegeven moment verliest Vincent zijn baan en besluit in de voetsporen van zijn vader te treden en predikant te worden.

Hij volgt in 1878 een korte opleiding bij de zendelingenschool in Brussel. Vanaf nu begint hij te prediken aan de mijnwerkers van de Borinage. Hij leeft midden tussen de mijnwerkers, geeft al zijn bezittingen weg en slaapt op de vloer. Hoewel Vincent in schrift zeer welbespraakt is en een bevlogen man, weet hij als predikant niet de gemeente te verbinden en wordt spoedig uit zijn dienst ontheven.

 

In 1880 is Vincent arm en werkloos. Hij wil kunst maken en gaat in de leer bij Anton Mauve, een vooraanstaand schilder van de Haagse School.  Zijn broer Theo van Gogh, die ondertussen kunsthandelaar in Parijs is geworden en regelmatig schrijft met Vincent stuurt hem  geld om hem te onderhouden.

Zijn werk stuurt hij regelmatig naar zijn broer in Parijs, maar het verkoopt niet. Theo wijst Vincent erop dat hij veel gebruik maakt van donkere kleuren wat niet aansluit bij het werk van de impressionisten wat momenteel zeer populair is.

In 1886 verhuist Vincent naar zijn broer in de wijk Montmartre in Parijs. Hier leert hij veel kunstenaars kennen en wordt goed bevriend met schilders zoals Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec.

Hij begint een lossere, lichtere schilderstijl te ontwikkelen en veelvuldig te experimenteren met verschillende technieken.

In 1888 ontvlucht Vincent Parijs en vertrekt hij naar Arles. Hier wil hij het Gele Huis oprichten, een plek voor kunstenaars om bij elkaar te komen en elkaar te inspireren.

Vincent_Willem_van_Gogh_128

Hij schildert hier een aantal van zijn topstukken zoals De Zonnebloemen en het Gele Huis. Paul Gauguin reist hem achterna, maar ze voeren heftige discussies wat na enige tijd in een gevecht ontaardt waarbij van Gogh Gauguin bedreigt met een scheermes en later een stuk van zijn linkeroor afsnijdt.  In Arles wordt hij in het ziekenhuis opgenomen waar hij in januari uit ontslagen wordt.

Enkele maanden later laat hij zich in mei 1890 opnemen in de psychiatrische inrichting in Saint Rémy waar wordt vastgesteld dat hij lijdt aan hallucinaties.  Hij verblijft hier een jaar en richt een cel in als atelier. Hier schildert hij tussen zijn aanvallen door wel 150 schilderijen.  Ondertussen blijft hij zijn werken opsturen naar zijn broer in Parijs en veel van deze worden nu gekenmerkt als meesterwerken zoals De Sterrennacht en de Amandelbloesem.

Op 27 juli 1890 schiet Vincent zichzelf door de borst, maar hij mist zijn hart en sterft pas 10 dagen later aan zijn verwondingen. Men vermoedt zelfmoord, maar recent onderzoek geeft aan dat het ook een moord kan zijn geweest.  In 2015 verschijnt hier zelfs een film over.vincent_van_gogh_amandelbloesem_almond_blossom_mandelbluete_1890

Zijn broer Theo overlijdt een half jaar later en zij liggen samen begraven in Auvers-sur-Oise

Vincent heeft zelf niet stilgezeten, maar na zijn dood werd hij pas echt beroemd.

In 1973 opende het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hier werd de collectie die oorspronkelijk in privébezit van de familie was ontsloten. Het museum voert ook uitgebreid onderzoek uit naar de verschillende technieken en materialen die Vincent gebruikte.

 

Lees hier zijn uitgebreide biografie.